Zakwas na barszcz biały zamówisz na artmankiszonki.pl.
Ostatnio rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw kiedyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli samemu przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie podawane podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek a barszcz biały – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?
Kiedy spyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to od razu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, aczkolwiek warto stanowczo zaznaczyć, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym z reguły znajdziemy więcej grzybów oraz jarzyn. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bowiem w ramach tej grupy zup wydziela się trzy warianty:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go na ogół z pieczywem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany na ogół ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Kupić czy zrobić samodzielnie?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W książkach kulinarnych znaleźć można kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie przygotowany zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli chętka np. na żurek zaatakuje was niespodzianie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przyrządzimy smakowity biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]