Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

Zobacz, gdzie zamówić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj w czasie Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw. W rodzinach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony to danie wszechstronne

Wydaje się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego nieco słodkawy, a przy tym kwaśny aromat sprawia, że wyśmienicie łączy się on z odmiennymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni wrzucają do niego pierogi z kapustą, grzybami bądź mięsem, inni preferują w nim jajo na twardo, kiełbasę i kartofle. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, ale też wyśmienita przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego krokieta z grzybami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Należy zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także sporo żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Z kolei ze względu na to, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie nierzadko zjada się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak

Nie istnieje uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia to danie. Jedni wolą barszcz na ostro, należycie pieprzny, pozostali dosypują do niego troszkę cukru, by podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym ma więcej istotnych witamin i minerałów. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować samodzielnie, lecz okres fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w markecie albo przez internet.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]