Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Tu znajdziesz sok z kiszonej kapusty.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała witaminy potrzebne dla jego właściwego działania.

Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kiszonek to też skarbnica witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego należy go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one też ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]