Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Potrzebujesz kiszonego soku z buraka? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Kiszonki wykorzystuje się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.

Obniża poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kiszonej kapusty

Zapewne większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest kwaskowaty, jednakże niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy B3, C, A oraz E, jak również rozmaite minerały, jak np. żelazo, wapń oraz magnez. Wielu ludzi może mieć problem z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak warto pić go cyklicznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wspiera odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – zaleca się wypijać około 250 ml soku dziennie.

Sok z kwaszonych buraków ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Innym lubianym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania, a który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on sporo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: dobroczynnie wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a równocześnie podnosi koncentrację. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie poleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm lub choroby nerek, jak również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]